dinsdag 22 maart 2011

Tekstschrijver

Het beroep van tekstschrijver roept soms nogal wat vraagtekens op. Want spreek je eigenlijk wel van een officieel beroep? De tekstschrijver wordt vaak ingeschakeld door bedrijven, ondernemers en particulieren, met als doel een stukje te schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat is dan ook precies wat het beroep zo uitdagend maakt. Je weet van tevoren nooit wat er van je verwacht wordt.

Correcte teksten
Omdat het best lastig is je altijd correct uit te drukken in onze taal, schakelen veel mensen een tekstschrijver in. Deze heeft over het algemeen meer verstand van taalregels, spelling, grammatica en interpunctie. De opdrachtgever is ervan verzekerd dat zijn woorden mooi en prettig leesbaar op papier komen te staan. Taal is toch vaak het visitekaartje van een professioneel bedrijf. Het is dus zaak om daar serieus mee om te springen.

Websites, brochures, content en meer
De teksten die een tekstschrijver schrijft hangen vaak af van de opdrachtgever. Het kunnen brochures zijn, maar ook informatieboekjes of websites. Vooral financieel webcontent is momenteel erg in trek. Ook het schrijven van rouwteksten wordt vaak uitbesteed aan tekstschrijvers. Hoe dan ook, de tekstschrijver maakt van alles mee in zijn werk. Van reisverslagen tot clubblaadjes en van digitale handelingsplannen tot teksten over de productie van zeecontainers.

Online teksten
Het internet is een medium waar de tekstschrijver bijzonder veel baat bij heeft. Dat kun je onder meer zien aan ‘het weblog van een tekstschrijver’. Hier houdt een professioneel tekstschrijver precies bij wat hij in een week aan werkzaamheden uitvoert. Je kunt reacties achterlaten en vragen stellen. Ook voor advies ben je hier aan het juiste adres.

Kosten tekstschrijver
De tarieven die tekstschrijvers hanteren verschillen nogal. Beginnende tekstschrijvers zullen vaak minder vragen dan gevorderde. Ze kunnen ook niet anders, want ze zullen zich eerst moeten bewijzen. Wanneer de kwaliteit van teksten je niet veel uitmaakt en je beginnende tekstschrijvers een kans wil geven, kun je zo rond de € 20,- tot € 30,- per uur verwachten. Soms rekenen ze ook per A4-tje. Voor een professionele tekst zul je doorgaans wat dieper in de buidel moeten tasten. Dan ben je al gauw tegen de € 100,- tot € 150,- per uur kwijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten