woensdag 2 maart 2011

Tekstschrijver gezocht

Het beroep van tekstschrijver is nogal divers. De ene dag schrijft de tekstschrijver over windmolens, de volgende dag een jaarverslag voor een nationale bank. Wat dat betreft kun je stellen dat het beroep van tekstschrijver bijzonder uitdagend is. Wie van afwisseling houdt en graag schrijft, kan als tekstschrijver goed werk leveren. Op het internet zijn talloze websites te vinden die je meer vertellen over dit uiteenlopende beroep.

Vakschrijver
Niet iedereen kan schrijven. Dat blijkt dagelijks uit de vele stukken tekst die de revue passeren. Zelfs in kranten, magazines en bekende internetpagina’s wordt de plank nogal eens behoorlijk mis geslagen. Dat is dan ook precies waar de tekstschrijver de hoek om komt. De tekstschrijver schrijft in opdracht de meest uiteenlopende teksten voor zijn opdrachtgevers. Mensen die weten wat ze willen vertellen, maar dat graag door een professional op papier laten zetten.

Opdrachtgevers
Waar een tekstschrijver precies over schrijft, hangt in de meeste gevallen af van zijn opdrachtgever. Een opdrachtgever die een nieuwe website over kanariepieten heeft ontwikkeld, zal waarschijnlijk om teksten over kanaries vragen. Terwijl een restauranthouder eerder zal vragen om teksten over het restaurant op de website. Wat dat betreft kan een tekstschrijver met meerdere, totaal verschillende, onderwerpen tegelijk bezig zijn.

Tekstschrijver op het web
Hoe een tekstschrijver werkt kun je ervaren door de artikeltjes en blogjes te lezen op het weblog van een tekstschrijver. Hier ervaar je wat een tekstschrijver zoal doet gedurende zijn werk, wat er op zijn pad komt en welke verzoeken hij krijgt. In sommige gevallen zal hij zelfs voorbeelden van werkzaamheden plaatsen. Ook voor de kleine kneepjes van het vak en advies ben je hier aan het juiste adres. Door middel van reacties kun je met hem in contact komen. Steeds meer van deze blogs ontwikkelen zich.

Opleiding tot tekstschrijver
Een opleiding tot tekstschrijver is er niet echt. Hoewel de meeste tekstschrijvers ervaring hebben door het schrijven van journalistieke teksten, copywriting, reclameteksten of een clubblaadje, zijn er ook genoeg die zich zonder schrijversachtergrond op de pen storten. Tegenwoordig bieden LOI en NHA wel cursussen copywriting aan, hoewel dit vak toch nog wat verschilt van de tekstschrijver. Mocht je willen weten welke ervaring je tekstschrijver heeft, kun je altijd om een portfolio vragen. De meeste tekstschrijvers zullen dit graag met je delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten