zaterdag 16 april 2011

Teksten laten schrijven

Het beroep van tekstschrijver roept soms nogal wat vraagtekens op. Want spreek je eigenlijk wel van een officieel beroep? De tekstschrijver wordt vaak ingeschakeld door bedrijven, ondernemers en particulieren, met als doel een stukje te schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat is dan ook precies wat het beroep zo uitdagend maakt. Je weet van tevoren nooit wat er van je verwacht wordt.

Tekst en taal
De Nederlandse taal is vrij complex, zeker vergeleken met andere talen. In het Nederlands kom je uitzondering na uitzondering tegen en op de basisschool is het hard werken om die regels bij te spijkeren. Wat dat betreft is het niet gek dat veel bedrijven, websites, magazines en kranten gebruik maken van tekstschrijvers. Een tekstschrijver is in principe door iedereen in te schakelen.

Opdrachtgevers
Waar een tekstschrijver precies over schrijft, hangt in de meeste gevallen af van zijn opdrachtgever. Een opdrachtgever die een nieuwe website over kanariepieten heeft ontwikkeld, zal waarschijnlijk om teksten over kanaries vragen. Terwijl een restauranthouder eerder zal vragen om teksten over het restaurant op de website. Wat dat betreft kan een tekstschrijver met meerdere, totaal verschillende, onderwerpen tegelijk bezig zijn.

Online tekstschrijver
Dat het internet een mooi podium voor tekstschrijvers is, blijkt wel uit het weblog van een tekstschrijver. Hier kun je direct in contact komen met een echte tekstschrijver. Op zijn weblog vertelt hij wat hij zoal doet, wat hem bezighoudt en leert hij de fijne kneepjes van het vak kennen. Je kunt hem ook vragen stellen of hem vragen een opdracht voor je te doen.

Professional of beginner?
Hoe professioneel je tekstschrijver is, hangt af van verschillende factoren. De achtergrond speelt een rol, want een journalist of columnist zal meer ervaring hebben dan een voormalig bankdirecteur. Ook het cv van een tekstschrijver maakt veel verschil. Iemand die al meerdere werkzaamheden voor grote bedrijven of uitgeverijen heeft voltooid, mag zichzelf naar verloop van tijd zeker een professional op het vak noemen. Maar hoe mooi het cv ook is, en hoeveel ervaring de beste tekstschrijver ook mag hebben, het belangrijkste is dat hij passie voor zijn vak heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten